Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

ΠΑΓΩΝΙΑ










Τα παγώνια ανήκουν στην οικογένεια των φασιανιδών (phasianidae). Η καταγωγή τους βασικά είναι από την Ασιατική ήπειρο και ειδικότερα από την Ινδία, Βιρμανία, Ιάβα και Μαλαισία.
Γενικά τα παγώνια είναι πολύ ανθεκτικά πτηνά και με ιδανικές συνθήκες, υγιεινή και περιποίηση μπορεί να ζήσουν και 40 χρόνια.
Το πιο διακοσμητικό στοιχείο του παγωνιού είναι η φτερωτή μακριά ουρά του αρσενικού, που αναπτύσσεται στο τελικό της μήκος μετά το τρίτο έτος του. Για να προσελκύσει τις θηλυκές την άνοιξη, την σηκώνει και την αναπτύσσει σαν βεντάλια. Κάθε τέλος καλοκαιριού, μετά την αναπαραγωγική περίοδο, η ουρά τους πέφτει και ξαναφυτρώνει το φθινόπωρο.
Το πιο κλασσικό και διαδεδομένο παγώνι είναι το μπλέ, το οποίο έφεραν οι Φοίνικες στην Αίγυπτο και διαδόθηκε στην Ευρώπη και αργότερα στην Αμερική. Από αυτό το μπλέ παγώνι δημιουργήθηκαν όλες οι χρωματικές παραλλαγές που υπάρχουν σήμερα .Τα λευκά παγώνια πιστεύεται ότι και αυτά υπήρχαν σε μικρό αριθμό στην φύση, από μπλέ παγώνια που για κάποιο λόγο τους έλειπε το γονίδιο που προσδίδει τον χρωματισμό των φτερών.
Τα πικέ παγώνια προέρχονται από ζευγαρώματα μπλέ και λευκών, αλλά με επιλεκτικές διασταυρώσεις των απογόνων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου