Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

ΦΑΣΙΑΝΟΙ


Reeve’s

Ο εντυπωσιακός φασιανός Reeve’s είναι από τους πιο διαδεδομένους και πολυάριθμους φασιανούς σε αιχμαλωσία.
Ο βιότοπος του εκτείνεται στα δασώδη βουνά της κεντρικής βόρειας Κίνας και σε υψόμετρα μέχρι τα 1.800 μέτρα.
Ο χρωματισμός τους είναι βασικά καστανοκίτρινος με μαύρες απολήξεις στα φτερά, ασπρόμαυρες φτερούγες, λευκό λαιμό και κεφάλι με μαύρα μπαλώματα γύρω από τα μάτια, και έχουν εντυπωσιακά μακριά ουρά που μπορεί να φτάσει και το 1.5 μέτρο. Ο θηλυκός πιό άτονος από τον αρσενικό και χωρίς λευκό στο κεφάλι και λαιμό.
 . Το βασικό τους πρόβλημα, σε εγκλωβισμό, είναι η μαχητικότητα του αρσενικού φασιανού προς άλλους φασιανούς, αλλά και προς το ταίρι του, και για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να υπάρχουν εμπόδια, θάμνοι και κρυψώνες όπου να μπορεί να καταφύγει ο θηλυκός.
Ο θηλυκός γεννάει την άνοιξη 7 με 14 αυγά, τα οποία χρειάζονται 25 ημέρες για να εκκολαφθούν.


Red Golden pheasant



Ο πανέμορφος χρυσός φασιανός Red Golden pheasant είναι ο πιο ευρέως διαδεδομένος φασιανός, λόγω του πολύ όμορφου χρωματισμού του, του ήπιου χαρακτήρα του και της ευκολίας διατήρησης και αναπαραγωγής του.
Ο αρσενικός χρυσός φασιανός έχει έντονο κόκκινο στήθος και κοιλιά, χρυσοκίτριινο λοφίο και χαίτη με μαύρες γραμμές, και μακριά ασπρόμαυρη ουρά.Ο πλήρης χρωματισμός του γίνεται τον δεύτερο χρόνο.
Ο θηλυκός είναι άτονος στο καστανό χρώμα με κίτρινα πόδια.
Ο θηλυκός γεννάει 6 με 12 αυγά τα οποία χρειάζονται 22 ημέρες για να εκκολαφθούν.
Από τον χρυσό φασιανό δημιουργήθηκαν διάφορες παραλλαγές του, με πιο γνωστή αυτή του Yellow golden, με εντυπωσιακό βαθύ κίτρινο χρωματισμό του αρσενικού και ανοιχτό καστανόγκριζο του θηλυκού.


Lady Amherst



Ο φασιανός Lady Amherst είναι ένα άλλο εντυπωσιακό είδος ,είναι διαδεδομένος λόγω του πολύ όμορφου χρωματισμού του, και της ευκολίας διατήρησης και αναπαραγωγής του.

.Ο αρσενικός φασιανός έχει λευκή κοιλιά, βαθύ πράσινο στήθος και ράχη, λευκή χαίτη με μαύρες ρίγες, και πολύ μακριά άσπρη ουρά με μαύρες γραμμές.
Ο πλήρης χρωματισμός του γίνεται τον δεύτερο χρόνο.
Ο θηλυκός είναι άτονος στο καστανό χρώμα, περίπου όμοιος με τον θηλυκό χρυσό φασιανό, αλλά  με γαλαζόγκριζα πόδια.
 Ο θηλυκός γεννάει 6 με 12 αυγά τα οποία χρειάζονται 22 ημέρες για να εκκολαφθούν.




Elliot’s
Ο βιότοπος τους είναι στην ανατολική Κίνα, όπου όμως πλέον σπανίζει.
Τα χαρακτηριστικά του χρωματισμού του αρσενικού, είναι το έντονο κόκκινο γύρω από τα μάτια, η ιριδίζουσα χρυσοκάστανη ράχη και στήθος του, η λευκή κοιλιά και ο λευκόγκριζος λαιμός του.
Χρειάζονται χώρο στο κλουβί τους περίπου 20 τ.μ.
Το βασικό τους πρόβλημα, σε εγκλωβισμό, είναι η μαχητικότητα του αρσενικού φασιανού προς άλλους φασιανούς, αλλά και προς το ταίρι του, και για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να υπάρχουν εμπόδια, θάμνοι και κρυψώνες όπου να μπορεί να καταφύγει ο θηλυκός.
Ο θηλυκός γεννάει την άνοιξη 6 με 8 αυγά, τα οποία χρειάζονται 25 ημέρες για να εκκολαφθούν.



Silver pheasant
Silver pheasant













Siver Pheasant O Aργυρός φασιανός της οικογένειας Siver Pheasant (Lophura nychtemera), είναι πολύ διαδεδομένος σε ιδιωτικές συλλογές, λόγω της ομορφιάς του, της ευκολίας αναπαραγωγής και εκτροφής του σε αιχμαλωσία.
Υπάρχουν πολλά υπο-είδη του και ζούνε ελεύθερα στην φύση σε πολλές περιοχές από την Κίνα, την Βιρμανία, Ταϋλάνδη, το Βιετνάμ μέχρι την Καμπότζη.
O αρσενικός έχει λευκό πτέρωμα στο πάνω μέρος του σώματος, τις φτερούγες και την ουρά με μαύρες λεπτές απολήξεις σε κάθε φτερό, και το υπόλοιπο μαύρο, ενώ το θηλυκό είναι άτονα χρωματισμένο ανοιχτό καστανό. Και τα δύο φύλα έχουν έντονο κόκκινο λοβό στο πρόσωπο (μικρότερο στον θηλυκό) και μαύρο φτερωτό τσουλούφι (που καταλήγει σε χαίτη στον αρσενικό).
Ο νεαρός αρσενικός έχει το χρώμα του θηλυκού όταν γεννηθεί, και αποκτά τον χαρακτηριστικό του χρωματισμό στον δεύτερο χρόνο.
Ο θηλυκός γεννάει 4 με 6 ανοιχτόχρωμα καστανά αυγά την Άνοιξη, τα οποία και κλωσάει για 25-26 ημέρες.




Πηγη .fancypoultry


3 σχόλια: